Artiklar 2009

Artiklar i Restaurang och Storkök 2009

November


”Det goda målet” – inte så lätt att uppnå

Västra Gastronomiska Akademin har sedan 2004 vid sin årshögtid delat ut ett pris till någon synnerligen välförtjänt person som vågat sticka ut och ta litet djärvare grepp inom matkulturen i storköken. Vi ärar den som äras bör, och priset verkar dessutom på kort tid ha gett effekt i vidare sammanhang.

av Jan Schultze

» Läs hela artikeln (pdf)

Oktober


Chocolatierpris sätter fokus på branschen

I år kunde Västra Gastronomiska Akademin vid sin årshögtid för första gången dela ut ett nyinstiftat pris som är riktat till en ung lovande chocolatier. Priset sponsras av Berzelii Choklad i Göteborg som också deltar i urval och utseende av pristagare.

av Jan Schultze

» Läs hela artikeln (pdf)

September


Solveig Björcke In Memoriam

När denna sommar var som allra vackrast nåddes vi av budet att Solveig Björcke gått bort. den cancersjukdom hon drabbades av för fera år sedan, och tycktes ha lyckligen tillfrisknat från, återkom och gick inte att hejda denna gång. Solveig hade för bara några månader sedan gått i pension från sin tjänst vid Institutionen för Mat, Hälsa, Miljö vid göteborgs universitet.

För västra gastronomiska akademin Alf Carlsson

» Läs hela artikeln (pdf)

Maj


Närproducerat, ekologiskt men framför allt god mat när
årets pristagare utsågs

rs-apr-09Skaraborgsbygden sätter stark prägel på Västra Gastronomiska Akademins årshögtid i år. Samtliga pristagare har sin verksamhet där och helt följdriktigt kommer den högtidliga prisutdelningen och festmåltid att äga rum i det dåvarande skaraborgska residenset i Mariestad.

av Jan Schultze

» Läs hela artikeln (pdf)

April


15 års främjande av västsvensk gastronomi

rs-apr-09
Det är nu 15 år sedan Alf Carlsson och Torbjörn Eliasson tog initiativet till att skapa en gastronomisk akademi i Västsverige. Här skildras i korthet hur Akademin föddes och vilka storheter ur den göteborgska restaurangvärlden som blev dess första ledamöter.

av Jan Schultze

» Läs hela artikeln (pdf)

Mars


Massor av musslor, men framför allt ostron

rs-mars-09

Ända sedan början av 1600-talet har det fångats ostron i Bohuslän, så traditionen finns där. De förut så rikliga fångsterna är nu dock nere i en bråkdel av vad som tidvis landats. Men kvaliteten har istället höjts.

av Jan Schultze

» Läs hela artikeln (pdf)

Januari


Gott öl kommer från hängivna bryggare

rs-jan-09
Från att ha varit en nästintill ”avsomnad” sektor i sin bransch, som domineras av ett fåtal stora och rikstäckande aktörer på den svenska ölmarknaden, börjar åter lokala mikrobryggerier växa upp och få fotfäste. Några säljer t.o.m. en bra bit utanför den egna regionen.

av Jan Schultze

» Läs hela artikeln (pdf)