Akademins diplommottagare 2014

Årets diplomutdelning genomfördes lördagen den 8 februari 2014 på Båtmässan och dess nya avdelning Vattnets läckerheter – en osedvanligt bra plats för denna ceremoni då båda mottagarna av diplomen i högsta grad varligt hanterar just, vattnets läckerheter. Det var nöjda representanter från Fiskebåten Västerland GG 181 och Restaurang Hoze som fick mottaga diplom av Leif Mannerström, Preses emeritus i akademin assisterad av Akademiledmöterna; Alf Carlsson, Ilona Miglavs och Gun Karlsson.

Fiskebåten Västerland GG 181, Kjell och Håkan Sörensson, med hemmahamn på Hönö Klåva, har under lång tid arbetat för att skapa ett hållbart och miljömedvetet fiske. Det handlar om ny teknik, selektiva redskap samt minskad energiförbrukning. Det handlar också om att presentera fångsten på ett attraktivt och användarvänligt sätt.

Akademins motivering lyder:

”Västerland GG 181 för uthålligt arbete att med selektiva redskap och mycket hög kvalitetspolicy leverera fisk och skaldjur av bästa kvalitet”.

Västerland GG 181 har visat mod att våga satsa för att möta framtiden, vilket bidragit till utveckling, uppmärksamhet och nu också ett diplom.

Restaurang Hoze och dess eldsjäl, spanjoren José Gabriel Cerdá Contreras, har lyckats skapa ett eldorado för sushiälskare i sin blygsamma lokal i Stigbergsliden. Hans hantverksskicklighet har vässats under ledning av mästaren Fumihiro Hayashi och hans sätt att hantera och använda ypperliga svenska råvaror förtjänar högsta beröm. Han drivs av viljan till ständig förbättring.

Akademins motivering lyder:

”Hoze erbjuder ett gastronomiskt möte på hög nivå med japansk hantverksskicklighet och ypperliga svenska råvaror.”

– Jag har många framtidsdrömmar, men en som är konstant är att jag alltid vill bli bättre. Det är viktigt att tänka framåt, säger en ärad och ödmjukt stolt José.

Han hoppas att diplomet och den eventuella uppmärksamhet som utmärkelsen resulterar i skall resultera i att fler sushibarer kommer nyttja våra skandinaviska fiskar. Jag vill att fler skall känna samma passion och fascination för själva hantverket.

Västra Gastronomiska Akademin och dess vänförening gratulerar årets diplommottagare samt önskar lycka till i framtiden!