Pristagare 2007

Akademins pristagare 2007

Modern mat med tradition belönas

Västra Gastronomiska Akademin belönar torsdagen den 24 maj ett antal personer som bidragit till ökade kunskaper och förändrade attityder till svensk matkultur.
Prisutdelningen förrättas av Landshövdingen i Västra Götalands län, Göte Bernhardsson, samt Akademins Preses Birgitta Rasmusson i samband med Akademins årshögtid på Residenset i Göteborg

Akademins Stora Pris

Mats Nordström, Restaurang Wasa Allé i Göteborg.  Akademins motivering lyder:

”Till en kreativ matlagare, som med ständig strävan till förnyelse gett husmanskosten en värdig roll”
Mats Nordström är född och uppvuxen på Västkusten och utbildade sig tidigt till kock på restaurangskolan Glada Fisken. Han har arbetat och hämtat sina erfarenheter på bl.a. Långedrags Värdshus, Gothia Hotel, The Place, Thorskogs Slott och Sjömagasinet innan han 1996 som kökschef fick uppdraget att göra Fiskekrogen till Sveriges bästa fiskrestaurang. 2005 öppnade han sin egen verksamhet, Rest. Wasa Allé, där han bl.a. lyft fram husmanskosten i rampljuset och värnar om slow food – allt under temat ”Modern Medveten Mat”.

Kontaktuppgifter:

Mats Nordström, Restaurang Wasa Allé, 031-131370, 0706-988150


Akademins pris ”Det Goda Målet”

För fjärde gången utdelas priset ”Det goda målet” med vilket Akademin vill framhäva betydelsen av att alla får minst ett bra och välsmakande lagat mål mat om dagen. Kvalitén på denna måltid är lika viktig vare sig man arbetar, går i skolan, i äldreboende eller vårdas på sjukhus.

Huvudsponsor för ”Det Goda Målet” är Sparbanksstiftelsen Väst.

Årets pristagare är Linda Martinsson, Tre Stiftelser (Göteborg), som målmedvetet arbetat för att ge de boende i de tre äldreboendena Vegahusen, Änggårdsbacken och Otium en höjdpunkt att varje dag se fram emot. Akademins motivering lyder:

”Till en hängiven, entusiastisk och skicklig kostchef, som med stor lyhördhet och fingertoppskänsla gör lunchen till en daglig högtidsstund för sina gäster”

Linda Martinson är kostchef för köken vid Tre Stiftelsers äldreboende i Göteborg, som består av de tre enheterna Vegahusen, Änggårdsbacken och Otium. Hon började där 2005 och har genom målmedvetet arbete på kort tid fått de tre köken att märkbart höja kvaliteten på måltiderna. Man övergav halvfabrikatenoch producerar idag i stort sett all mat från grunden med fokus på kost och nutrition. Linda Martinsson har i över ett decennium hängivet varit verksam inom vård och framför allt äldreomsorg och har med stor ödmjukhet tagit sig an och svarat upp till de önskemål som de boende kommer med. ”Genom att dagligen äta bland gästerna får man höra många åsikter om maten och det är farmför allt här som vår källa till förnyelse finns” säger Linda Martinsson.

Kontaktuppgifter:

Linda Martinsson, Tre Stiftelser, 031-704 26 70, 0702-31 40 14


Akademins diplom

Västra Gastronomiska Akademin delar i år också ut diplom till följande:

Bernhard och Waltraud Reckermann, Vätternsparris, Norra Fågelås utanför Hjo.

"Vi välkomnar återkomsten av vit sparris, odlad här, och dessutom kvalitetsklassad - det berikar vår regionala gastronomi."

Kontaktuppgifter: Bernhard Reckermann, Hemsida, 0503-162 65

Håkan Lönnberg, ICA Kvantum, Vänersborg.

"För en medveten satsning på hög servicenivå, mycket god kommunikation med kunderna, stor andel produkter från lokala odlare och förädlare."

Kontaktuppgifter: Håkan Lönnberg, hemsida, 0521260620, 0707 – 60 00 97

Pressrelease i word format [Pressrelease2007.doc]

Inbjudan till prisutdelningen i PDF format [program2007vga.pdf]