Årshögtid 2010

Västra Gastronomiska Akademins årshögtid 6 maj 2010

På Länsresidenset belönades i år 6 personer för att ha bidragit till ökade kunskaper och förändrade attityder till svensk matkultur.
Prisutdelningen förrättades av Landshövdingen i Västra Götalands län, Lars Bäckström, tillsammans med Akademins Preses, Birgitta Rasmusson.


En rapp och underhållande prisutdelning tog en knapp timmes tid och inleddes med en presentation av en ny ledamot i Akademin: Lena Mossberg, professor vid Handelshögskolan i Göteborg, med forskningsinriktning inom marknadsföring och upplevelser.


Därefter välkomnades Elisabeth Stockman, akademins pristagare 2009, för att berätta om det gångna årets betydelse av det erhållna diplomet och om aktiviteter vid Restaurang Foderbordet på Sötåsens Naturbruksgymnasium i Töreboda.


Akademins stora pris 2010 gick till Richard Waje på Lasse Majas Krog i Marstrand. Akademins prismotivering löd ” För framstående gastronomisk gärning, präglad av respekt för råvarornas karaktär, öppenhet för impulser från andra matkulturer och kreativ förmåga till förnyelse”. Waje har länge mästerligt blandat influenser från världens olika hörn och bl.a. infört litet av det sydasiatiska köket i traditionell svensk matlagning.


Vårt nyinstiftade pris, Akademins Electroluxpris, ska tilldelas en ung, begåvad matlagare inom storkökssektorn, i syfte att understryka vikten av att alla får minst ett bra och välsmakande lagat mål mat om dagen. Priset gick till Anna Fors vid Trulsegårdsskolan i Torslanda. Hon har på kort tid med modern och hälsosam kost lyckats etablera en positiv matkultur hos eleverna, löd akademins motivering.

Akademins diplom delades ut till tre förtjänta personer. Benny Trogen på Trogens Gourmet, Hedekas, belönades för att bl.a. ha återinfört gammal beprövad teknik att hängmöra kött.

Vidare fick Anders Berg vid Sotenäs Kompetensc
entrum i Kungshamn diplom för sina insatser för maritim gastronomi. Kompetenscentrum i Sotenäs kommun startar i höst en yrkeshögskoleutbildning, i samarbete med Tjärnö Marinbiologiska forskningsstation samt ett urval av Sveriges bästa fiskrestauranger.


Årets tredje diplom fick Barbara och Morgan Baumann på Töllås Fårgård, Orust, för sitt engagemang för produkter av hög kvalitet.

Årshögtiden ägde rum på Residenset med landshövding Lars Bäckström och hustru som värdpar.


Före middagen erbjöds hors d’oeuvres  och mingel i Residensets trädgård. Därefter följde Champagne och sedan högtidsmiddagen tillagad av Sebastian Weil (Park Avenue), Henry Virta (Hos Pelle) och Jimmy Wollgren (Berzelii choklad) från Culinary Team Gothenburg.


Rökt torsk med vit sparris serverades med två lika men ändå olika vita viner från Chapoutier – 1997 Chante-Alouette till damerna och 1997 Petite Ruche till herrarna.

Varmrätten bestod av en oblandad Boeuf Bourguignon med lågtemperaturstekt hängmörat kött från Trogens Gourmet. Vinet till var Chateau Grand Puy Ducasse från 1975.

Pristagarnas tacktal av Benny Trogen och sedan bröts taffeln för att fortsätta ut i de vackra salongerna för en bakelse på Valrhona Grand Couva 05 med rabarber och jordgubbscolis till denna en 1979 Vin Santo.

Kvällen avslutades med samkväm och mer Valrhona.