På menyn - Allan Hult

kr 350.00

Ansvarig: Vänföreningen

Antal platser kvar: 2497

Produkt information

Som första medlemspremie får Ni På menyn - Allan Hult.
Mer om premieboken hittar Ni här

Och över alltihopa lyser Mäster Hult!
Orden är Povel Ramels och med dem hyllade han en av det svenska kökets giganter, Allan Hult. Allan Hult föddes i Vargön och gjorde sin första entré i ett restaurangkök på Stadshotellet i Vänersborg, där hans försök att passera ärtor blev ihågkommet under många år. Via en rad andra västsvenska restauranger gjorde han snabb matkarriär, och fick slutligen anställning som köksmästare på då nyöppnade Park Avenue Hotell i Göteborg.
Under sina många år där blev Allan Hult internationellt ryktbar. Genom sina många framträdanden i tidningar, TV och film gav han kockskrået i Sverige ett ansikte, och en rad av dagens mest kända och omtalade svenska köksmästare betraktar honom som ett föredöme och en förebild.
I februari 1999 skulle Allan Hult fyllt 80 år. Inför den dagen har satte han sig ner och såg tillbaka på sitt liv. Han gick igenom hela sitt väldiga privata arkiv av foton, anteckningar, recept, minnesnoteringar, matsedlar och mycket annat. Han vaskade fram det bästa, det roligaste, det mest minnesvärda, och presenterar det i en annorlunda memoarvolym:
“På menyn - Allan Hult“.
Här berättar han för första gången ­ medryckande, personligt och underhållande ­ om sitt liv och sitt arbete som en av landets förnämsta “matskapare“. Vi får i text och bild följa honom ända från barndomen, från söndagsmiddagarna i föräldrahemmet, till kungabanketterna och sjöfarts-middagarna och mötena med svenska och internationella kändisar.
Samtidigt ger boken roande glimtar av forna dagars liv och arbete i restaurangköken i Göteborg och resten av Västsverige. Kända och okända namn passerar revy, från legendariska krögare, artister och kockar till okända kallskänkor och sillfior.
Sist men inte minst innehåller boken ett rikhaltigt urval av recept ur hans personliga, omfattande receptsamling. Anvisningarna gör det lätt att laga många av de klassiska rätter som Allan Hult en gång introducerade
Så välkomna till bords!

Under hela min yrkesverksamma tid har jag haft för vana att föra minnesanteckningar, och dessutom som stöd för minnet på äldre dar spara foton, matsedlar, broschyrer och mycket annat.

Det har med åren blivit ett tämligen ansenligt arkiv, som fyller många lådor, pärmar och klippböcker.

När jag på 1980-talet under en period var konvalescent efter en tids sjukdom, fick jag besök av kåsören Torsten Petre.

Vi talades vid, och när han reste sig för att gå konstaterade han; Du har mycket att berätta, du Allan. Jag tycker du ska skriva ner det! Och så stack han penna och papper i min hand.

Jag började inte skriva direkt, men jag började gå genom alla mina anteckningar och minnessaker. Långsamt tog tanken på någon slags memoarbok form.

Det är denna jag nu ber att få presentera.

Jag har genom mina anteckningar återförenat mig med många minnesvärda händelser samt intressanta människor som jag träffat och som har min uppriktiga beundran.

Åtskilliga av dem har varit föredömen, som sporrat mig att göra mitt bästa. Det är dem jag velat berätta om.

Om jag fick leva om mitt liv skulle mitt yrkesval bli detsamma. Det har varit slitsamt, det skall inte förnekas; men också mycket spännande och mycket roligt. Recepten jag valt för att illustrera detta är i de flesta fall klassiska; grunden till det som jag helst vill kalla "det nygamla köket", som en ny generation matlagare på ett beundransvärt sätt har utvecklat.

En rad personer har på olika sätt hjälpt mig i arbetet med boken. Jag vill härmed varmt tacka dem alla speciellt Inga Wallerius, Anna Karlsson och Stellan Hult.

... och över alltihopa lyser Torbjörn Eliasson.

Tack!
Allan Hult

Produkt id: På menyn - Allan Hult

 


(c) Alla bilder och all text; Västra Gastronomiska Akademin och dess vänförening 1995-2019

Västra Gastronomiska Akademin Vänförening, Gibraltargatan 10, 411 32 Göteborg. org. nr. 857209-2446

eCommerce by CubeCart